Bli med å strikke Haugevotten

Nå kan du strikke Haugevotten etter en helt fersk jubileumsoppskrift! Votten er full av symbolikk, og forteller historien om Hans Nielsen Hauge på en vakker og nøysom måte.

Kulturrådgiver Ragnhild Halle i Stavanger bispedømme med to testvotter i størrelse «Herre». –Det er veldig kjekt å kunne presentere en så flott oppskrift, synes hun.

Haugevotten er et dele- og restegarns-prosjekt etter en ide av Sigrun Haaland, designer og spesialpedagog i firmaet KongleDesign i Haugesund. Margun Pettersen med strikkevenner har utviklet ideen til en ferdig oppskrift. Det har blitt en vott med farger og mønster som forteller om Hauges liv og virke på mange ulikemåter.

– Her kan strikkeglade møtes med restegarn og bytte farger og dele med hverandre til felles glede og nytte. Godt fellesskap er i Hans Nielsen Hauges ånd. Votten er strikket i norskprodusert ull for å løfte fram sauebøndene, og hovedfargen peker både på saltkokeriene Hauge startet og Bibelens bruk av ordet «salt», skriver Haaland i oppskriften.

Hans Nielsen Hauge strikket som kjent ofte når han vandret, og mange tror votter var noe av det han strikket mest av. Hva med å strikke Haugevotten til menighetens julemesse eller andre basarer og utlodninger til gode formål? Slik kan votten være med å løfte folk ut av fattigdom også i våre dager, i ekte Hauge-ånd.


Hovedfargen på votten er gråhvit og viser til at Hans Nielsen Hauge etablerte flere salt-kokeri, slik at folk fikk tilgang til salt for konservering av mat.

Les mer om symbolikken bak Hauge-votten på hjemmesidene til Stavanger bispedømme.

PS. Til Hauge-jubileet er det også en konkurranse om å designe Hauge-sokker, les om det her.